26 Temmuz 2013 Cuma

RAMAZAN PIDESI



Ramazan pidesini cok severim. Firindan yeni cikmis, dumani uzerinde pidenin icine biraz tereyagi yanina Izmir tulumu bir de bakmissin pide bitmis. Kizkardesimle telefonda konusurken pide aldik gelirken, pide almaya gidecegiz, aaa komsu pide getirdi gibi cumleleri ramazan ayinda oldugumuz icin cok fazla duyar oldum.  Burada pide bulabilmek mumkun degil maalesef. Canimda cekince yapmaya karar verdim. Firinlarda pisen pidenin tamamen aynisi olmasada % 95 oraninda ayni lezzeti yakalamayi basardim. % 5 lik kismi firin nedeniyle kesiyorum. Tas  firinlarda pisen pidenin aynisini evdeki firinda pisirmek cok da mumkun degil.  Bir daha yaparmiyim, her firsatta yeniden yaparim. 
Kosesinden tadina baktigimiz pidenin tamamini kasar peyniri esliginde bitirdik ve aksam yemegini basit bir sekilde gecirmis olduk. Benim acemiligime geldi pidenin uzerinin seklini erken verince pistikten sonra istedigim sekli almadi. Bir dahaki sefere firina vermeden hemen once seklini verecegim ki sekil olarak da benzetebileyim. Tadini tutturdum ama sekilden sinifta biraktim kendimi. Bir daha ki sefere daha iyi olacagina eminim cunki nerede hata yaptigimi biliyorum.
Bu arada pidenin orijinal tarifi pakmayanin bir onceki postumda adresini bulacaginiz www.mutfaginyildizi.com adresinden. Guzel tarifler var goz atmanizi tavsiye ederim.
Turkiye'de yasayanlarin bu tarife su an ihtiyaci yok ama ramazan ayi bitince caniniz cektiginizde gozu kapali deneyebilirsiniz. Ozellikle de Turkiye disinda yasayanlarin hosuna gidecegini dusunuyorum.

Tariften 2 adet pide elde edeceksiniz.

Malzemeler

5.5 cup un ( 600 gr )
10 gr ( 1 paket ) instant maya
1 1/2 cup ilik su ( 300 ml)
1 cay kasigi toz seker
2 cay kasigi tuz
2 yemek kasigi zeytinyagi

uzeri icin
1 yumurta
1 yemek kasigi su
susam ya da corek otu

  • Su haric butun malzemeleri bir kabin icerisine koyun.
  • Once suyun yarisini , sonra geeri kalan kismini yavasca ekleyip yumusak bir hamur elde edene kadar yaklasik 10-15 dakika elde yogurun. 
  • Her un farkli olcude su alir. Duruma gore suyu azaltip, cogaltabilirsiniz.
  • Mikserinizin hamur yogurma aparati varsa hamuru mikseriniz yardimi ile yogurabilisiniz.
  • Hamuru temiz bir kabin icerisinde uzerini nemli mutfak havlusu ya da nemli kagit havlu ile ortup yaklasik 70 dakika oda sicakliginda mayalanmasi icin dinlendirin.
  • Mayalanan hamuru uzerine bastirarak 10 dakika daha yogurun ve iki parcaya ayirin.
  • Her iki parcayi hafif unlanmis tezgahta 5 mm kalinliginda  merdane yardimi ile acin.
  • Yarim saat kadar oda sicakliginda bekletin.
  • Bicagin kalin tarafi ile capraz ve paralel sekiller atin. 
  • Yumurtayi su ile cirpin . Hamurlarin uzerine firca yardimi ile surun.
  • Corek otu ya da susam serpin.
  • Firininizi ondecen  220 C/470 F isitin.
  • Pidelerinizi 12-15 dakika pisirin.


18 Temmuz 2013 Perşembe

Pakmaya sosyal medyada hanımların çok yakınında.

Bazen aklınıza bir soru takılıverir, bilen kimse bulamazsınız.
Bazen yeni bir tarif ararsınız, istediğiniz gibisine rastlayamazsınız.
Sizinle aynı zevkleri paylaşan hanımlarla iletişimde olmak, ortak ilgi alanlarında buluşmak gibisi var mı?
Unutmayın, Pakmaya hep yanınızda!
Pakmaya sosyal ağları günün 24 saati, yılın 365 günü tazelenerek, güncellenerek her zaman elinizin altında, yanı başınızda.
Kısacası siz neredeyseniz biz de orada!

Tarifler, Pratik Mutfak, Pakmaya ürünleri, anket ve yarışmalarıyla:
mutfaginyildizi.com

Her gün birbirinden güzel tarifler, paylaşımlar ve 120.000'i aşkın beğeneniyle:
facebook/mutfaginyildizi

Kolay, anlaşılır, iyi sonuç veren uygulamalı tarif videolarıyla:
youtube/user/mutfaginyildizi

Ortak zevkleri paylaşan sizin gibi meraklıların katkılarıyla:
pinterest/mutfaginyildizi

Cıvıl cıvıl, dinamik, güncel ipuçları, önerileriyle:
twitter/mutfaginyildizi

Kurumsal bilgiler, Pakmaya’dan en yeni haberler ve ürünlerle:
pakmaya.com.tr

İnanın bu adresler çok işinize yarayacak.
Bize yazın, sorun, isteyin, katkı yapın. Daha iyisi için size her zaman açığız!
İletişimi hep sürdürelim...

Bir bumads advertorial içeriğidir.

16 Temmuz 2013 Salı

KIRMIZI ERIKLI KEK





Aksam ustu cayina eslik edecek denenmesi tarafimdan siddetle onerilen bir kek var sirada. Cay dedim ama kahvede olur neden olmasin. Ayni keki mangolu olarak denedim. Mango lifli bir meyva oldugu icin fena olmadi ama yeniden mangolusunu yaparmiyim, sanirim hayir. Eriklisi muhtesem. Hafif nemli bol meyvali bir kek. Turkiye'ye gidince mis kokulu seftali ile denemek istiyorum. Guzel olacagindan eminim. Kekin kenarlarinin yanik goruntusu gozunuzu korkutmasin. Tadi yanik olmadigi gibi fotograf cekerken  isigin etkisi ile koyu cikmis. 



Asagidaki resimde mangolu olani. Tadi fena degildi aslinda ama Mangonun lifleri yerken cok keyifli bir tat birakmadi. 



Kelepceli kek kalibi kullanirsaniz keki kaliptan bozulmadan cikarabilirsiniz. Kullandiginiz malzemeler oda sicakliginda olursa daha iyi sonuc alirsiniz.

Malzemeler

5 iri yumurta
1,5 kup toz seker
3/4 kup yogurt
3/4 kup cicekyagi
1 paket kabartma tozu
1 kup+ 1 yemek kasigi un
6 iri erik ( herbiri 6-8 dilime bolunecek)
300 gr yogurt
1 yemek kasigi tarcin


  • Firininizi 170 C /380 F getirip onceden isitin.
  • 3 adet yumurtayi 1 cup seker ile mikserin cirpici aparatiyla sekerler eriyip karisim  kabarip koyulasincaya kadar cirpin.
  • Yogurt ve cicek yagini ekleyip karistirin
  • Unu ve kabartma tozunu ilave edin.
  • Karisimi yumusak tereyagi ile yaglanmis kek kaliba dokun.
  • Kek karisiminin uzerine tarcini serpin ve erikleri dizin.
  • 2 yumurta, 1/2 kup seker ve yogurdu cirpici ile guzelce karistirin ve eriklerin uzerine dokun.
  • Erikler karisimin uzerinde kalirsa elinizle ya da bir kasigin arka kismi ile erikleri gorunmeyeek sekilde itin.
  • Yaklasik 45 dakika kadar pisirin. Ince uclu bir bicak ile kekinizin pisip pismedigini kontrol edin. Bicak temiz cikmaz ise kek pisene kadar ilave 5-10 dakika daha ya da bicak temiz cikana kadar pisirin.
  • Keki firindan ciakrin 2 saat kadar oda sicakligina gelmesi icin bekleyin ve kaliptan cikarip servis tabagina alin.






5 Temmuz 2013 Cuma

ENGLISH MUFFIN




English muffin bir cesit ekmek. Ozellikle egg benedit yapiminda kullaniliyor. Kanada'da iken marketten hazir aliyordum. Trinidad'a yerlesince tazesini bulmak mumkun olmadi. Dondurulmus olarak satiliyor ama nedense cazip gelmedi satin almak. Kendim yapmaya karar verdim. Iyi ki de denemisim. Sonuctan cok memnun kaldim. Harika bir kahvalti ekmegi oldu. Ozellikle hafta sonlari butun ailenin bir arada olacagi kahvaltilar icin ideal. Kahvalti icin diyorum ama  bir taraftan pisirirken bir taraftan neredeyse yariya yakinini tukettik bile. Ikiye kesip arasina peynir koyduk cerez niyetine yiyoruz:-))

Egg benedit yapiminda kullanabilir veya kahvalti oncesi pisirip sicak sicak tuketebilirsiniz. Tariften yaklasik 20 tane muffin cikiyor. Kalanlari 2-3 gun oda sicakliginda saklayabilir ya da deep freez'de dondurup servisten yarim saat once buzluktan cikarip kizartarak tuketebilirsiniz. Freeze're girmeyeceklerine  cok cabuk bir sekilde tuketilecegine dair iddia'ya girebilirim. 

Malzemeler oda sicakliginda olsun. Unun taze olmasi icin satin alirken 1 kiloluk paketlerde un satin alin. Boylece unu daha cabuk tuketeceginiz icin hamur isleriniz'de daha iyi sonuclar alacaksiniz. 

Malzemeler

1 3/4  kup sut
1.5 tatli  kasigi tuz
2 yemek kasigi seker
1 paket instant maya
4.5 kup un
1 iri yumurta
3 yemek kasigi yumusak tereyagi

Uzeri icin
1-2 yemek kasigi yumusak tereyagi
2 yemek kasigi irmik yada kalin misir unu


  • Elinizin girebielcegi sicakliktaki sutu metal karistirma kabina alin ve mayayi ilave edin.
  • 10 dakika bekledikten sonra tuzu, sekeri, yumurtayi, tereyagini ve unu ekleyip mumkunse mikserin hamur yogurma aparati ile yaklasik 5 dakika kadar yogurun. 
  • Hamuru yogurmak icin ekmek makinasindan yararlanabilir veya elinizle yogurabilirsiniz. 
  • Cok fazla guc gerektirmeyen bir yapisi oldugu icin elinizin yardimi ile 5 dakika kadar yogurmak yeterli olacak. 
  •  Yumusak pruzsuz hamurunuzun uzerini nemli bir kagit havlu ile orterek 2 saat dinlendirin.
  • Hamuru 1 dakika kadar elinizle yogurun. Golf topu buyuklugunde parcalara ayirin ve her birini elinizle yogurup top haline getirin. Mutfak teraziniz varsa 58-60 gr lik toplar hazirlayin.
  • Her bir topun uzerine parmaklarinizla bastirip cay tabagi buyuklugunde acin ve pisirme kagidinizin uzerine yerlestirin.
  • Firca yardimi ile hamurun her iki yuzune yumusak teragi surup irmik ya da kalin misir unu serpin. 
  • 20 dakika dinlendirin. Bu arada hafif kabaracaklar.
  • Eger varsa ocaginizin elektrikli kisminda pisirin. Elektrikli kisimda  4 derecede (10 luk derecelendirmeye gore ) pisirebilirsiniz.
  • Orta-dusuk isiya ayarladiginiz ocaginizin uzerine teflon pisirme tavanizi yada benim yaptigim gibi teflon yayvan dolma-pilav tencerenizi koyun 3-4 dakika isitin.
  • Cay tabagi buyuklugundeki hamurlarinizin her bir yuzunu yaklasik 10 dakika kadar altin rengi kahverengi oluncaya kadar pisirin. 
  • Eger hamurlar cabuk kizarirsa ocagin isisi yuksek gelmistir biraz kisin.
  • Tavanizin buyuklugune gore  3-4 taneyi ayni anda pisirebilirsiniz.