22 Ağustos 2014 Cuma

MANTARLI PARMESAN PEYNIRLI RISOTTO


Geleneksel Turk yemek tadina cok uygun olmasa da, Italyan mutfaginin goz bebegi Risotto, benim her seferinde farkli bir tarzini denedigim ve severek yedigim bir lezzet. Nisastasi daha yogun olan arborio pirincinin piserken saldigi nisasta sayesinde kremamsi bir yapiya sahiptir risotto. En meshuru ve basiti risotto alla milanese dir. Parmesan peynirli ve safranli olani. Tarifteki mantari ilave etmez iseniz risotto alla milanese yapmis olacaksiniz. Ben son anda buzbolabindaki mantarlari ekledim.
Sarap kullanmak istemez iseniz, sarap miktari kadar tavuk suyu ilave edebilirsiniz. 
Risottoyu servis yapmadan hemen once yapin. Onceden yapilip yeniden isitilmaya uygun bir yemek degil maalesef. Pistigi anda servis yapilmali. Ben risottoyu hafif sulu sevdigim icin suyunu tam cekmeden pisirme islemini bitiriyorum. Siz suyunu iyice cektirebilirsiniz. 
Arborio princini marketlerde bulmak mumkun. Baldo ya da yasemin tarzi pirincler ile denemeyi aklinizdan  bile gecirmeyin.
Risotto yapiminin en onemli puf noktasi dogru pirinci kullanip,pirinclere zarar vermeden sıkaristirmak. Boylece pirincin salacagi nisastanin yanmasini onleyecek ve  ilave etmis oldugunuz malzemelerin tadlarinin risottoya gecmesini saglayacaksiniz.
Risottoyu ilk kez yapacaksaniz bu tarifi yapmanizi oneririm. Yapilisi basit ve malzemesi cok fazla degil. Mantariniz yoksa koymayabiliriniz.

Malzemeler

1 orta boy beyaz sogan
5 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
1 buyuk porcini pantar ( ince kesilmis)
2 cup arborio pirinci
1 cup  dry beyaz sarap
6 cup tavuk suyu
½ cay kasigi safran
1,5 cup rendelenmis parmesan peyniri
tuz ve karabiber

Yapilisi

  • Soganlari cok ince olarak kesin.
  • Pilav tencerenize 2 yemek kasigi tereyagini eritin ,mantar ve  soganlari ekleyin yaklasik 4-5 dakika kadarorta ateste surekli karistirarak soteleyin.
  • Pirincleri yikamadan ekleyin ve yaklasik 3 dakika kadar surekli karistirin.
  • Sarabi , 2 cup tavuk suyunu  ve safrani ilave edin.
  • Her 1-2 dakikada karistirin.
  • Pirincler suyunu cektikce her seferinde 1 cup olmak uzere tavuk suyunu bitinceye kadar ilave edin ve karistirmaya devam edin.
  • Ben hafif sulu sevdigim icin risottoya ekledigim son cup suyun tamamini cekmeden atesten aliyorum. Siz isterseniz suyun tamamini pirincler cekince atesten alabilirsiniz.
  • Atesten aldiginiz pirinclere rendelenmis parmesan peynirini ekleyin ve karistirin. 
  • Kalan 3 kasik tereyagini, damak zevkinize gore tuz ve taze cekilmis karabiberi ekleyip mumkunse isitilmis tabaklarda bekletmeden servis yapin.
  • Tabaklari ilave parmesan peyniri veya kiyilmis maydanozla susleyebilirsiniz.

1 yorum:

  1. Ne zamandir yapmak istiyordum bu fotografi gordukten sonra da yapmak sart oldu artik. Ben de boyle sulu seviyorum. Ellerine saglik sevgili Meysun.

    YanıtlaSil