17 Nisan 2014 Perşembe

BEZELYELI TAVUKLU KREP





Uzun zaman olmus krep yapmayali. Halbuki tatlisini da, tuzlusunu da cok severim. Sevgili arkadasim Nihal bana krep tarifi sorunca,  tarif vermeden once yeniden denemek istedim. Boylece  bu aksamin menusu Nihal'in sayesinde olustu. Fena da olmadi. Ozlemisim krep'i. 
Siz hayal gucunuze gore ic malzemeyi degistirebilirsiniz. Mesela  3 peynirli (lor, beyaz peynir, eski kasar), kiymali, bezelye-patates-havuc-kusbasili, kiymali patlicanli, sebzeli, peynirli sebzeli, deniz urunlu olarak deneyebilirsiniz. Hepsinin de ayri ayri lezzetli olacagindan eminim. 
Krepleri pisirirken teflon tava kullanin. Kreplerin olmasini istediginiz boyuna gore tavanizi secin. Ben 15 cm capindki tavada pisirdim. Asagidaki tariften 12 tane krep elde ettim. Siz yapmak istediginiz boy ve adede gore miktari arttirabilirsiniz. 
Besamel sos ile ugrasmak istemez iseniz marketlerden, kavanozlarda hazir olarak satilan Alfredo makarna sosunu alip kullanabilirsiniz.
Cok detayli yazdigim icin tarif uzun gibi gorunse de yapimi cok zaman almiyor ve cok fazla oyalamiyor. Once besamal sosu ve ic malzemeyi hazirlayin. Krepleri en son yapin.

Krep Malzemesi

4 adet iri yumurta
1 ½ cup sut
1 ½ cup un
1 cay kasigi tuz ( ya da damak zevkinize gore)
1 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
  • Sut ve yumurtayi cirpici yardimi ile karistirin.
  • Uzerine unu ve tuzu eleyip karistirmaya devam edin.
  • Boza kivaminda bir karisim elde edeceksiniz.
  • Teflon ya da yagsiz yapismaz tavanizi orta yuksek ateste kizdirin.
  • Tavanin yuzeyi yaglanacak kadar tereyagi ekleyin.
  • Buyuk boy krep yapacaksiniz yaklasik ⅓ cup olcusunu kullanarak tavanin ortasina boza kivamindaki krep'i dokup tavayi saga sola cevirirek karisimin tavanin yuzeyine dagilmasini saglayin.
  • Krep'ler cok cabuk pisecekler o yuzden tavanin basindan ayrilmayin.
  • Alt yuzu pisince spatula yardimi ile krep'i ters cevirin ve diger yuzununde pismesini saglayin.
  • Pisen krepleri bir tabaga alin. Ust uste dizebilirsiniz.
  • Her krepten sonra 1  cag kasigi kadar tereyagini tavaya ilave edin ve yeni krep'inizi pisirin.
Besamel Sos
4 yemek kasigi tereyagi
4 yemek kasigi un
3 cup sut ( 250 ml'lik cup*4)
tuz,karabiber
Nutmeg - Hindistancevizi rendesi ( opsiyonel, olmasada olur )

  • Tereyagini eritin.
  • Elenmis unu ekleyip topaklanmamasi icin surekli  karistirin.
  • Unun rengi degisip sariya donene kadar karistirmaya devam edin.
  • Sutu kasik yardimi ile yavas yavas yedirerek ilave edin.
  • Surekli karistirarak muhallebi kivamina gelene kadar pisirmeye devam edin.
  • Atesten indirip damak zevkinize gore tuz ve karabiber ekleyin.
  • Cok az hindistancevizi - Nutmeg rendeleyin
Sutun tamamini ayni anda koyarsaniz muhtemelen topaklanma sorunu yasayacaksiniz.Topaklanma problemi yasarsaniz ince bir elek yardimi ile karisimi baska bir tencereye aktarip pisirmeye devam edin. Ben arada besamel sosa 1-2 yemek kasigi kasar peyniri rendesi ekliyorum. Ozellikle makarnalara peynirli besamal sos cok yakisiyor. Peynir miktarini damak zevkinize gore arttirabilirsiniz.

Besamal sos ile ugrasmak istemez iseniz marketlerde hazir satilan Alfredo makarna sosunu kullanin.

Tavuklu Ic Malzemesi

2 adet haslanmis tavuk gogsu ( kemiksiz olanlardan)
2 cup haslanmis bezelye
1 ½ cup besamal sos
tuz, karabiber,kirmizi pul biber

  • Haslanmis tavuk goguslerini elinizle ince seritler halinde ayirin.
  • Bezelyeleri ilave edin.
  • Damak zevkinize gore tuz, karabiber ve kirmizi biber ilave edin.
  • Besamal sosuda ilave edip ezmeden karistirin.
Uzeri Icin
Rendelenmis kasar peyniri ve ya mozzeralla peyniri.



  • Firininizi 180 C / 400 F derecede isitin.
  • Firin kabinizin ya da borcaminizin altini tereyagi ile yaglayin.
  • Her bir krebin icine tavuklu malzemeden 2 yemek kasigi kadar koyun. Ic malzemenizin miktarini, krep'lerinizin buyuklugune gore azaltip cogaltabilirsiniz.
  • Krebin once iki kenarini ice katlayin ve sigara boregi sarar gibi kreplerinizi sarin.
  • Kreplerin ek kismi alt kisimda kalacak sekilde firin kabiniza yan yana dizin. 
  • Kreplerin uzerlerine kasik yardimi ile ince tabaka halinda besamal sosunu yayin.
  • Uzerine peynir rendesi serpin.
  • Firinda 5 dakika kadar pisirip firininizin ayarini izgara konumuna getirin 5 dakika kadar  daha ya da peynirler kizarincaya kadar pisirin.
  • Firindan cikan krepleri 5 dakika kadar dinlendirip ilk sicakligi cikinca servis yapin.
Krepleri firin kabinizda yanyana dizip pisirebileceginiz gibi tek kisilik kaplarda da pisirebilirsiniz. Tek kisilik firin kaplarina 1 ya da 2 adet krep'i yerlestirin. Besamal sos ve peynir rendesi ilave edip firinlayin.
Buyuk firin kabi kullanacaksaniz krepleri dizerken aralarinda cok az bosluk birakin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder