29 Haziran 2014 Pazar

PRETZEL




Kuzey Amerika'da yasiyorsaniz yolunuz mutlaka bir yerlerde Auntie Annie'yle kesismis ve yumusacik lezzetli pretzellerinden yemissinizdir. Ben ozellikle tuzlu olan pretzel'leri tatli olanlara tercih ediyorum. Asagidaki tarif Auntie Annie'nin pretzellerini golgede birakir. Deneyin ve pisirdiklerinizin hepsini yiyeceginiz icin denediginize pisman olun:-))
Dun bir alisveris merkezinde idik. Isimiz uzayinca karnimiz acikti. Hafif birseyler yemek istedik aksam yemegi oncesi.  Once Karayipler'deki meshur Rituals isimli kahve salonuna ugradik. Rituals renkleri ve stili ile Starbucks'in kopyasi. Canim hafif birsey yemek istedi ve servis yapan kizdan tereyagli bagel istedim. Krem peynirli bagel'i nedense sevmiyorum. Gerci krem peynirlerden baska malzelerde koyuyorlar hindili, tavuklu, yumurtali, balikli gibi. Benim tek istedigim tereyagli bagel idi ama maalesef bana sadece bagel'i satmadilar. Illede icine birseyler koyup satmak istediler. Krem peynirli bagel parasi odeyecegimi ama icine krem peynir koymamalarini soyledim. Ne yaptiysam kandiramadim sonunda sinirlenip satin almaktan vazgectim. 
Alt kata inince aklima Auntie Annie'nin dukkani geldi. Hemen birer tane deniz tuzlu pretzel aldik , buyuk bir keyifle yedik. Yedikten sonra da pretzel yapmak dustu aklimin bir kenarina. Keske dusmese imis. Eskiden canimiz istediginde Auntie Annie'den birer tane alip yiyorduk. Evde yapinca yapilanlarin hepsini 2 kisi afiyetle yedik. Hem yememiz gerek cok fazla oldu dedik kendi kendimize, hem de sanki birisi pesimizden kosuyor gibi hepsini yedik bitirdik.
Bir partiden 6 tane pretzel cikiyor. Daha kucuk yapilip ekmek sepetine degisik ekmeklerle birlikte servis yapilabilir. Ya da kucuk yuvarlak somunlar halinde pisirebilirsiniz.
Alkali bir karisim olan sodali su, pretzellere parlak kahverengi rengini ve yumusak dokusunu veriyor. Pretzelleri sodali suya batirmaz iseniz resimlerde gorulen rengini almayacak ve yeterince yumusak pretzelleriniz olmayacak.



Malzemeler

1 cup sut
1 paket instant maya (10 gr-  Dr.Oetker'in mayasini kullandim)
3 silme yemek kasigi kahverengi seker
1 cay kasigi tuz
2 ¼ un
2 yemek kasigi yumusak tereyagi

⅓ cup karbonat ( soda kabartma tozu degil)
3  cup ilik su

Uzeri icin

2 yemek kasigi iri deniz tuzu
susam (  normal ve wasabi'li susam kullandim her ikiside guzel oldu )
1-2 yemek kasigi tereyagi



  • Sutu elinizin dayanacagi sicakliga gelene kadar isitin. Yaklasik sicaklik 45 C / 110 F
  • Sutun icine mayayi ilave edin. Tahta bir kasikla karistirip 2 dakika kadar bekleyin.
  • Sekeri, tuzu ve 1 cup unu ilave edip tahta bir kasikla karistirin.
  • 2 yemek kasigi iyice yumusamis tereyagini ilave edip karistirmaya devam edin.
  • Kalan unu ilave edin yaklasik 5 dakika kadar elinizle ya da stand mixer'iniz varsa hamur karistirma aparati ile  yumusak puruzsuz bir hamur elde edene kadar   kadar yogurun.
  • Cok hafif yaglanmis bir kaba hamuru yerlestirin uzerini sicak nemli havlu ile ortun ve ilik bir yerde mayalanmasi icin 1 saat kadar bekleyin. 
  • 1 saat sonra hamurunuz yaklasik 2 katina cikacak. 
  • Firininizi 230 C / 450 F derecede isitin.
  • Hafif unlanmis yuzeye hamuru alin ve 1-2 dakika yogurun.
  • Genisce birkabin icerisine ⅓ cup karbonati 3 cup sicak suyun icerisinde eritin.
  • Hamuru 6 esit parcaya ayirin.
  • Her birini yaklasik 85 cm uzunlugunda yanlara dogru elinizle acarak uzatin ve pretzel'in son seklini verin.                 ( Resimlere bakip fikir alabilirsiniz)
  • Her bir pretzel'i sodali ilik suyun icine batirip cikarin ve parsomen kagidi yerlestirdiginiz firin tepsisinin icine yerlestirin. 
  • Uzerine deniz tuzu , susam serpistirin.
  • Onceden isitilmis firinda 8 dakika pisirin.
  • Ben her seferinde 2 adet pretzel pisirdim.
  • Firindan cikardiginiz pretzellerin uzerine ve yanlarina terayagi gezdirin. Sicak veya ilik servis yapin.

4 yorum:

  1. Deniycem . Simit gibi oldumu ? Saol ablacim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Happy0035,
      Bizim simidin kiz kardesi diyelim. Disi simit gibi sert degil, yumusak, dokusu ve tadi daha farkli. Yapmaya deger cunki cok lezeetli. Mesela bizim simide peynir yakisir. Pretzel'i kendi basina yaninda hicbirsey olmadan tuketebilirisin. Firindan cikar cikmaz tadina doyum olmaz. Servis yaparken sicak ya da ilik servis yap.

      Sil
  2. Sitenizin yayılması için elimden geleni yapıcam annem ile 24kitchen ve foodnetwork izlemeyi çok seviyoruz sizin gibi nazik insanları bu kadar zahmetli ve getirisi olmayan güzel bir şey yapması benim çok hoşuma gitti umarım ileride daha farklı ve çeşitli ürünler ile bizi karşılarsınız kanada kazan siz kepçe olabilirsiniz umarım.
    tekrardan teşekkürler.
    Amed Korkmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim guzel sozleriniz icin. Umarim denemek isteyeceginiz tarifler bulabilirsiniz sitede...Yeni tariflerle siteyi daha kisa zaman araliklari ile guncelleyemeye baslayacagim yakin zamanda.

      Sil