18 Kasım 2012 Pazar

KARIDESLI PIRINC SALATASI




1 hafta suren keyifli bir dalis seyahatinden sonra Toronto'ya geri donduk.  Aklimiz, kalbimiz Bonaire'de kaldi. Hava sicak, deniz suyu sicak, deniz urunleri inanilmaz lezzetli idi. Bonaire Karayipler'de Hollanda Antillerine bagli kucuk bir ada. ABC adalarinin B olani digerleri Aruba ve Curacao. Adalar Venezuella'nin hemen uzerinde yer aliyor.



Aruba ve Curacao daha bilinen ve resort tatilini sevenlerin tercih ettikleri adalar. Bonaire ise daha cok dalicilarin tercih ettigi ve adada her turlu etkinligin, otellerin dalis sporuna gonul verenler icin duzenlendigi bir ada. Dalis tutkunu iseniz ilk ziyaretinizden sonra yeniden gitmek isteyeceginiz bir yer.
Adaya ilk gittiginizde yapmaniz gereken ilk is kiraladiginiz pikap kamyoneti alip dalis dukkaninda solugu almak. 6 gunluk sinirsiz dalis isleminizi yaptiktan sonra kim tutar sizi. Tupler kamyonetin arkasina, esyalar odaya rotamiz denizin altinda balik olmaya... Ada da tekne ile dalis turlari duzenleniyor ama daha cok buyuk gemilerle adaya gunluk gelen turistler tercih ediyor. Adanin en onemli ozelligi, adanin her tarafina yayilmis bir suru dalis noktalarindan sectiginiz  herhangi birinde  dalicilara kiyidan sinirsiz dalis yapabilme imkani sunmasi.Inanilmaz da rahat bir ada. 2 t-shirt, 1 sort, 1 mayo ve parmak arasi terliklerinizle bir haftayi gecirebilirsiniz. 
Yemeklere gelince adada deniz kenarinda  gercekten lezzetli ve cok pahali olmayan  lezzetli restaurantlar var. Sessiz sakin gece hayati olmayan bir ada. Hersey dalis ve yeme icme uzerine kurulmus.  Taze deniz urunleri muhtesem. Polar'i unutmamak lazim. Kucuk sisede buz gibi soguk yerel biralari. Aslinda yerel demek yanlis oldu Venezuella'dan geliyor. 250 ml lik siselerde satildigi icin siz birayi bitirinceye kadar hep buz gibi oluyor.

1 hafta boyunca deniz urunleri yedikten sonra deniz urunlu bir salata tarifi post etmek istedim. Inanilmaz kolay bir salata. Ozellikle karides sevenler icin.

























Malzemeler

3/4 cup baldo pirinc ( long grain )
350 gr pismis karides
1 mango soyulmus ve kup dogranmis
1/4 cup ince kiyilmis badem
4 tane iri dilimlenmis taze sogan
1/4 cup taze dogranmis nane
tuz
karabiber

Sosu

4 yemek kasigi zeytinyagi
1/2 limon suyu
1 ince dogranmis sarimsak
1 yemek kasigi bal
tuz
karabiber

Buyukce bir kabin icerisinde tavuk bulyonu eklediginiz  4 cup suyu kaynatin.  Agiz tadiniza gore tuz ve karabiber ekleyin. Kaynayan suya pirincleri ilave edin. Kisik ateste pirincler pisinceye kadar yaklasik 20 dakika pisirin. Pirincleri kontrol edin yeterince pismemislerse 5-10 dakika daha pisirin. Fazla suyunu suzun. Suyu alinmis pirincleri buyukce bir salata hazirlama kasesine aktarin arada pirincleri ezmeyecek sekilde karistirarak ya da kaseyi saga sola sallayarak pirinclerin oda sicakligina gelmesi icin bekleyin.

Karidesleriniz taze ise biraz zeytinyagi eklediginiz tavada karidesleri 5-10 dakika pisirin. Donmus karides kullaniyorsaniz cozulmelerini bekleyin ve iyice suyunun suzuldugunden emin olun.

Oda sicakligina  gelen princlerin icine yine oda sicakligindaki karidesleri ekleyin.  Karistirirken princlerin zedelenmemesine dikkat edin.

Sos icin butun  malzemeleri kucuk bir kavanozda iyice karisincaya kadar calkalayin. Tuzunu ve biberini kendi damak zevkinize gore ilave edin. Sosu , mangoyu, bademleri ve taze soganlari pirinclere ekleyin ve servis zamanina kadar buzdolabinda uzeri kapali bir sekilde bekletin.

Servisten yarim saat once naneleri ekleyin. Buyukce bir servis tabagina koydugunuz salatinizin uzerine biraz badem serpin ve soguk  ya da oda sicakliginda servis yapin.







2 yorum:

  1. Bunu mutlaka ilk firsatta deneyecegim kolay gozukuyor Meysuncum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Banu'cum.. Pisman olmayacaksin. Ben en son burada Kanada konsoloslugunun residence'inda yapilan bir etkilik icin yapmistim. Etkinlik sonrasi mail gonderdiler tarifini cok soran olmus.

      Sil