7 Aralık 2012 Cuma

CIKOLATALI MOUSSE KEK

Cikolatali tatlari sevenleri  bastan cikaran bir lezzet var sirada.
Cikolatali mousse kekin incesinden kalinina, fudge lezzetinden , kek lezzetine, basitinden zor yapilanina kadar bir suru cesidi var.  Ipeksi nemli, fudge kivaminda, yogun cikolatali ve yapimi kolay olan  tarifi  denemeye ne dersiniz? 


Her ne kadar peynir icermiyorsa da tadinin , yapisinin cheesecake ile akrabaligi da var.  Yogun cikolatali tariflerde en onemli malzeme cikolata. Kaliteli cikolata kullanmak kekin tadini tamamen degistiriyor. Tereyagi ve yumurta sarilari keke ipeksi yapiyi kazandiran iki onemli unsur. Oda sicakliginda olmalari ve tereyaginin tuzsuz olmasi da onemli. Tereyagini azaltmak kekin kuru olmasina neden olacak. 

Sutlu cikolata yerine Koyu-dark bitter cikolata kullanin.  Bu arada  kekimiz unsuz... Hic un icermiyor.

Malzemeler

12 yemek kasigi tuzsuz tereyagi-oda sicakliginda
370 gr bitter koyu cikolata
8 iri yumurta 
1 tatli kasigi vanilya ekstresi ( ya da 1 paket vanilya )
1 tutam tuz
2/3 cup kahverengi seker
  • Firininizi 325 F/ 150 C getirin ve onceden isitin
  • Kelepceli kek kalibinizi yumusak tereyagi ile yaglayin ve tabanina parsomen kagidi yerlestirip hafifce uzerini yaglayin.
  • Keki su dolu kabin icerisinde pisireceginiz icin kalibin etrafini aliminyum folya ile sarin.
  • Buyukce bir kabin icerine su koyun ve kaynatin. Daha kucuk bir kabi icinde su kaynayan kabin uzerine oturtun. Icine tereyagi ve cikolatalari ekleyip tahta kasik ya da spatula ile karistirarak ertin. Terayagini ve cikolayi birbirine yedirin. Kenarda ilinmasi icin bekletin.
  • Yumurta beyazlarini ve sarilarini birbirinden ayirin. Ayirirken yumurta sarilarininin beyazlarina bulasmamasina dikkat edin. Kucucuk bir damla yumurta sarisi beyazlarin kivam almasini engelleyecektir.
  • Yumurta sarilarini ve vanilyayi 2-3 dakika mikser yardimi ile cirpin ve cikolatali karisima guzelce yedirin.
  • Mikserin karistirma aparatini yikayin. Yumurta beyazlarina bir tutam tuz ekleyin ve mikserin orta hizinda beyaz kopuk  olana kadar 3-4 dakika cirpin. 1/3 cup sekeri ekleyin ve 1 dakika cirpin kalan 1/3 cup sekeri ekleyin. Yumurta beyazlari iyice kabarana kadar 2-3 dakika daha cirpin. 
  • Mikseri iyice dusuk seviyeye getirin. Cikolatali karisimi 3 kerede beyazlara ekleyip iyice karistirin.
  • Kek karisimini kalibiniza dokun. Kenarlari yuksek bir firin tepsisine sicak su ekleyin. Kek kalibinizi suyun icerisine yerlestirin. Yaklasik 45-55 dakika pisirin.
  • Bu arada kekiniz iyice kabaracak daha sonra inmeye baslayacak. Kekin uzerine elinizle hafifce bastirin sertlesmisse kekiniz pismistir. Cok fazla pisirmek kekin kurumasina sebep olacak.
  • Pisen keki firindan cikarin. Etrafindan alimunyum folyoyu cikarin 10 dakika kadar ilinmasi icin bekleyin. Cok ince bir bicakla kekin ve kalibin etrafindan gecin.
  • 3 saat kadar oda sicakligina gelmesi icin kelepceli kaliptan keki cikarmadan disarida bekletin.
  • Oda sicaklgina gelen kekin uzerini plastik folyo ile kapatin ve  en az 8 saat buzdolabinda sogutun. Hava almayacak sekilde uzerini kapatip 2 gun boyunca buzdolabinda bekletebilirsiniz.
  • Kelepceli kalibin kenarini cikarin.  Ince metal bir spatula yardimi ile kek ile kalibin alt tabaninin arasindan gecin ve keki servis tabagina alin.  Keki spatula yardimi ile hafifce kaldirip parsomen kagidini cikarin.
  • Keki dilimlerken keskin ince bir bicakla dilimleyin. Her dilimden sonra bicaginizi sicak sudan gecirip kagit pecete ile silip keserseniz cok duzgun dilimler elde edersiniz.
  • Vanilya dondurma cok yakisiyor. Dondurma seviyorsaniz keki vanilyali dondurma ile servis yapin.











4 yorum:

  1. meysunum bu kekte un yok mu? ben mi anlayamadım canım.....harika görünüyor.eline sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Kek unsuz... Zaten tadida bizim alistigimiz bildigimiz kek tadindan daha farkli. Biraz cheesecake havasinda. Denenmesi gereken tariflerden....

    YanıtlaSil
  3. acaba esmer şeker yerine normal beyaz şeker kullanılabilir mi tarifte?
    esmer şeker ve beyaz şeker ölçümleri birebir değişimli midir?

    YanıtlaSil
  4. Seval, esmer seker yerine ayni olcude beyaz seker kullanabilirsin.. Esmer sekerin tadi biraz daha karamelimsi .Kekin tadini degistirecegini sanmiyorum. Yumurta beyazlarinin kivami cok onemli.. Kabi ters cevirdiginde kopuk kaymiyor hareket etmiyorsa kivami olmus demektir. Mutlaka mikserin telli cirpicisini kullan yumurtalar icin.... Cheesecake benzer lezzetli bir kek..

    YanıtlaSil