20 Aralık 2012 Perşembe

CEVICHE


Benim gibi deniz urunleri seven biri iseniz mutlaka ama mutlaka bu tarifi deneyin. Eminim cok seveceksiniz. Yapimi kolay, yemesi zevkli.. Her zaman yapmak isteyeceksiniz. Lezzetli oldugu kadar da saglikli ve hafif. 
Ceviche Orta ve Guney Amerika'da cok yaygin. Arkeolojik bulgulara gore yaklasik 2000 yil once Peru'da ceviche ye benzer yemek tuketiminin oldugu tespit edilmis. Gunumuzde degisik cesitleri yapilan ceviche ozellikle Peru'da yerel muftagin vazgecilmez bir  parcasi olmus. Ozellikle Peru, Panama, Arjantin ve Karayipler'de cok populer. 1980 lerde Amerika'da yapilmaya baslanmis ve uluslarasi populer olmus.
Cesitli deniz urunlerinden ceviche yapmak mumkun. Ben simdiye kadar Somon ( Salmon ) , Istiridye ( scallop) ve Halibuttan yaptim.  Halibutun Turkce karsiligi olarak kalkan balagi yaziyor. Karidesten cok guzel olacagina eminim. Yakinlarda yaparsam mutlaka resmini eklerim. Kilciksiz etli filetosu cikarilmis bir balik kullanmaniz gerekiyor. Karides ile yapacaksaniz karidesin temizlenmesi yeterli.
Bu tarifte isi kullanmiyoruz. Limon suyunda marine ettigimiz baligimiz , limon suyunun asiti ile pisiyor.
Ihtiyacimiz olan tek sey kilciksiz fileto taze balik ya da temizlenmis karides ve de bol limon suyu. Gerisi tamamen damak zevkinize kalmis. Taze sogan, taze baharatlar,kisnis, sarimsak, sogan, biber,domates ile tadlandirabiliriniz. Ben baligin tadini daha iyi alabilmek icin cok fazla ektra malzeme kullanma taraftari degilim. 
Ben miktar belirttim ama baligin miktari size kalmis birsey isterseniz 100 gr ile isterseniz 1 kilo balik ile yapabilirsiniz. Balik miktari arttikca limon suyunun miktari artacak. Baliklarin uzerini kaplayacak kadar limon suyu eklemeniz yeterli olacak.

Malzemeler

1/2 kilo taze kilciksiz fileto balik ( samon, yada beyaz etli balik mesela Levrek )
5-6 tane taze limon suyu
1 tane beyaz tatli ispanyol sogani
1/4 cup cok ince dogranmis taze baharat karisimi ( maydonoz, nane, marul )
Tuz, 
Taze cekilmis karabiner
Aci seviyorsaniz aci pul viber
2-3 kasik zeytinyagi
  • Baliklari parmak kalinliginda ve uzunlugunda dilimleyin.
  • Soganlari incecik piyazlik dograyin.
  • Bir kabin icerisine baliklari koyun ve uzerini biraz gececek kadar limon suyu ekleyin ve karistirin. kabin uzerini kapatin ve 1 saat boyunca buzbolabinda dinlendirin.
  • 1 saat sonra piyazlik kestiginiz soganlari kaba ekleyin karsitirin. Baliklarin limon suyunun altinda kalmasina dikkat ederek yaklasik 6-7 saat baliklar matlasincaya kadar ustu kapali olarak buzdolabinda dinlendirin. 
  • Servisten once limon suyunun tamamini dokun. Damak zevkinize gore soganlarin bir kismini cikarip atin.
  • Cok ince kesilmis yesillikleri ekleyin.
  • Tuz, karabiber , aci seviyorsaniz kirmizi pul biber ve zeytinyagini ekleyin. 
  • Servis tabagina alin. Yemek oncesi kizarmis ekmekle servis yapin.




2 yorum: