14 Ekim 2012 Pazar

Basit Cheesecake Teknikleri




Cheesecake yaparken size yardimci olacak bilgiler vermek istiyorum.













Sunger Keki Hazirlarken


  • Malzemeleriniz oda sicakliginda olsun.Boylece daha cok kabaran, yumusak ve hafif nemli bir kekiniz olacak.
  • Metal karistirma kabi kullanin.
  • Yumurta beyazlarini cirparken kabin ve mikserin karistiricilarinin temiz ve kuru olduguna emin olun. Kabin icerisindeki minicik yag parcasi beyazlarin kabarmasini onleyecek.
  • Kalibi yaglarken yumusak tereyagi kullanin eritilmis degil. Yagladiktan sonra hafifce unlamaniz keki kalibindan daha kolay cikarmanizi saglayacak.
  • Kekinizin nemli yumusak dokulu  hafif olmasini saglamak icin yumurta beyazlarini ve sarilarini ayri kaplarda once yuksek ayarli mikserde 3 dakika daha sonra orta ayarli mikserde yaklasik 5 dakika kadar cirpin.
  • Unu her zaman eliniz ile plastik bir spatula ya da tahta kasik yardimi ile karistirin.
Cheesecake Karisimi  Hazirlarken
  • Mumkunse Philadelpia marka peynir kullanin.
  • Tam yagli peyniri tercih edin. Yagi azaltilmis light peynir kullanmayin.
  • Peynirler oda sicakliginda olsun. Buzdolabindan cikardiktan sonra en az 1 saat disarida bekletin.
  • 2 adimda karisimi hazirlayin.Birinci adimda 1 paket -250 gr peyniri  biraz seker ve nisasta ile krema halini alincaya kadar dusuk ayarda cirpin ve baslangic karisiminizi hazirlayin. Kalan 3 paket peyniri sirasiyla her biri karisima  tam karisincaya kadar karistirip  digerini ekleyin. Ikinci adimda mikserinizi dusuk ayardan ortaya yukseltin. Mikserinizi asla yuksek hiza getirmeyin.Yumurtalari tek tek ekleyin. Yumurta karisimin icinde yok olunca digerini ekleyin. Kremayi ekleyin ve karisim ipeksi bir kivam alincaya dek karistirin. Bu asamadan sonra cok fazla karistirmaktan kacinin. Karisiminiz pisirilmeye hazir.

Firininizi Hazirlarken
  • Firininizi 350 F / 180 C / 4 dereceye ayarlayin.
  • Firininizi kekinizi pisirmeden once isitin. Eger firininiz gerekli isiya geldiginde sizi uyarmiyorsa kekinizi pisirmeden yarim saat once firininizi acin.
Su da  Pisirmek (Benmari usulu )

  • Kek kalibinizi su dolu bir tepsinin icerisine yerlestirin.
  • Su firin isisinin esit derecede dagilimini saglayacak ve firinin havasini nemlendirecek.
  • Boylece kekinizin her tarafi ayni olcude kabaracak ve catlamayacak.
  • Kek kalibinizin hemen hemen yarisina gelecek sekilde ilik su koyun. Pisirme sirasinda su azalirsa arada su ekleyin. Su kaymaya baslarsa bir kac tane buz parcasi koyun.
Kekiniz Catlamasin

Profesyonel gorunumlu ev yapimi cheese kekiniz olmasi icin fazla pisirmekten kacinin. Kekin uzun sureli firinda kalmasi, yuksek isida pismesi, benmari usulu yani suda pismemesi kekin cok cabuk pismesine neden olur. Sonuc olarak kuru, uzeri catlak ve keserken cok cabuk kirilan bir kekiniz olur.

Kekinizin Pistigini Nasil Anlarsiniz

Pisme suresinin sonunda kekinizi firindan cikarin. Kekin kenarlari altin rengi kahverengiye donmus hafif kenarlardan iceriye dogru cekilmis uzeri altin rengine donmusse kekiniz pismistir. Hala kenarlari yumusak ve uzeri yeterince bronz rengini almamissa 5-10 dakika daha firinda birakin.

Firindan Cikardiktan Sonra

Tepsinizi dikkatlice firindan cikarin. Kek kalibinizi suyun icinden alin. Aliminyum folyo kalibinizin etrafinda kalsin. Kekinizi su dolu tepside birakirsaniz kekiniz pismeye devam edecek ve fazla pismis olacak. Kekinizi tepsiden aldiktan sonra oda sicakligina gelene kadar en az 2 saat boyunca unutun ve hic ellemeyin. Kekin formunu bulmaya ve sogumaya ihtiyaci var.  Bu sure icerisinde keki cikarmaya calisirsaniz kekin parcalanmasina ve kirilip catlamasina neden olurunuz. En iyi en az iki saat kekin yanina ugramayin.

Kek oda sicakligina gelince en az 2 saat sonra aliminyu folyoyu cikarin. Yeterince sogumadiysa uzerini kapatmadan iyice soguduktan sonra uzerini kapatarak buzdolabinda en az 4 saat mukunse 1 gece boyunca sogutun. 

Kekiniz soguduktan sonra kenarlardan iceriye dogru cekilecek. Eger yeterince cekilmediyse ince keskin bir bicagi kenarlarindan gecirin. Kelepceli kabin kenarini cikarin. Kelibin alt tabani ile kekin arasina buyukce bir spatula koyun.Yavasca spatulayi kekin altinda gezdirin elinizin de yardimi ile keki kalibin alt kismindan ayirip servis tabagina aktarin.

Eger keki tabanindan kolayca ayirmak istiyorsaniz keki yarim saat kadar buzlukta bekletin. Kekin alt tabanini sicak bir havlunun uzerinde biraz bekletin yada cok dusuk isili ocagin uzerinde 10-15 saniye kadar gezdirin ve tereyaginin erimesini saglayin. Kalibin kenarini cikarin. Kek ile kalibin tabaninin arasina spatulayi koyun ve keki yavasca kaldirin. Spatula ve elinizin yardimi ile keki servis tabagina yerlestirin. 

Kekin Gorunumu

Kekinizin daha guzel gorunmesini istiyorsaniz. Servis tabagina aldiginiz kekin etrafinda sicak metal spatula gezdirin. Spatulayi sicak suya batirin ve kekin etrafinda dolastirin. Bunu bir kac kez tekrarlayin. 

Kekiniz esit kabarmadi ise uzerini dekore etmeden once keskin uzun bir bicak yardimi ile fazlaliklari cikarin ve keki esitleyin. 

Keki Dilimlerken

Temiz gorunumlu guzel bir dilim icin keskin bir bicak kullanin. Ilk dilimden sonra bicagi sicak suda yikayin ve kurutun. Her dilimden sonra bicagi sicak suda temizleyip kurutun. Bu islem temiz ve guzel gorunumlu dilimler elde etmenizi saglayacak.

Cheese kekin yapimi hic zor degil. Bir kez yaptiktan sonra  ne kadar kolay oldugunu gorecek ve ilk firsatta yeniden yapmak isteyeceksiniz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder