14 Ekim 2012 Pazar

Cheese Cake Hakkindaki Hersey

Cheese Cake 


Tatliyi her seven cheese kek sevmiyor nedense.  Yapmaktan ve yemekten asla vazgecmeyecegim bir tat benim icin. Burada cheese kek hakkinda herkesin hosuna gidecek bilgiler olacak. Sanal ortamda ya da kitaplar da, yemek dergilerinde cok fazla tarif olmasina ragmen benim kendi uyguladigim tarifi degistirmeye hic niyetim yok. 

Oncelikle kullanilacak malzemelerden ve  kekin tabanindan daha sonra  cake yaparken dikkat edilmesi gereken puf noktalarindan bahsetmek istiyorum. Basit bir cheese cake tarifi ekleyip, pistikten sonra sizi mutsuz eden sonuc ve nedenlerini paylasagim. Cheese cake seviyorsaniz bu bilgiler isinize cok yarayacak.

Gelin once malzemelerden basliyalim... 

Ilk kural kullanilacak malzemelerin hepsinin oda sicakliginda olmasi gerekiyor. Kekin yapilacagi peynir de cok onemli. Kalorisini dusurmek amaciyla yagi azaltilmis yani light peynir kullandiginiz takdir de asla ayni sonucu alamayaksiniz. Kekin kendine has ipeksi kivamini yakalayabilmeniz mumkun degil. En guzel cheese cake peyniri Philadelphia marka olani. Turkiye'de satilip satilmadigini bilmiyorum ama sanki cok onceden Izmir'de Kipa ya da Migros da gordugumu hatirliyorum. Turkiye'de genel de Labne kullaniliyor. Labne benim kullandigim peynire gore daha fazla suya daha az yag oranina sahip. Ayni tadi yakalamak belki mumkun olabilir ama ayni kremsi ve ipeksi yapi yakalanabilir mi bilemiyorum.

Bir kac gun once Cafe Fernando'da okumustum. Labne peynirini bir sure  tel suzgunun icerisine yerlestireceginiz ince bir tulbentin ya da kagit pecetenin icerisinde bekleterek fazla suyunun suzulmesini saglayirsunuz. Boylece  daha koyu kivamli bir peynire kavusuyorsunuz. Denemekte fayda var derim size.

Ben nedense biskuvi ile yapilmis kek tabanini sevmiyorum. Ince  sunger kek tabani keke inanilmaz bir tat veriyor. Uzun zamandir yaptigim tum cheese keklerde sunger kek tabanini kullandim ve yiyenlerden hep olumlu tepkiler aldim.

20 yada 22 santimlik kelepceli kek kalibi kullanmaniz gerekiyor. Kelepceli kek kalibiniz yoksa bir tane satin almanizi oneririm. Birde kullacagim olculer Amerikan olculeri. Ikea'da olcu cuplari ve kasiklarinizi ucuza temin edebilirsiniz.

SUNGER KEK TABANI

Malzemeler

1/3  cup elenmis un
1 (teaspoon) cay kasigi kabartma tozu
2 iri yumurta beyazi sarisi ayrilmis
1/3 cup seker
1 cay kasigi sivi vanilya
3 yemek kasigi eritilmis tutsuz tereyagi
1/4 cay kasigi tartar tozu ( olmasada olur)



Yumurta sarilarimizin kivami
Yumurta beyazlarinin kivami
  1. Oncelikle firininizi 350 F / 180 C ayarlayin ve kek kabinizin  altini ve yan yuzeyini  yumusak tereyagi ile yaglayin. Kalibinizin disini aliminyum folyo ile kaplayin. Keki su dolu bir tepsinin icerisin de pisirecegimiz icin kekin suyla temasini onlemek icin kalibin disini aliminyum folyo ile kaplamak onemli. 
  2. Yumurtanin sarilarini yuksek ayarli elektrikli mikserle  3 dakika kadar karistirin. Mikser acikken yarim toz sekerini ekleyelip karistirmaya 5 dakika kadar daha devam edin. Mikseri kapatin vanilyayi ekleyin. Unu kabartma tozunu ekleyip tahta bir kasikla karistirin. Cok fazla karistirmaniza gerek yok. Erimis terayagini ekleyin . Mikserin saplarini yikayip kurulayin. Yikamadan kullanmaya devam ederseniz yumurta beyazlarini karistirirken istedigimiz kivami yakalamak mumkun olmayacak.
  3. Yumurta beyazlarina tartar tozunu ekleyip orta ayarda mikserla  kopurene kadar karstirin. Kalan sekeri ekleyip  karisiminiz iyice kabarip yumusak bir kivam alincaya kadar cirpin. Kabi oynattiginizda  yumurta beyazlari yan tarafa dogru kaymiyorsa kivami olmustur. Karisimi 3 kerede cok fazla karistirmadan yumurta sarilarina ekleyin. Arada beyazlarin sarilara tam karismadigini gorurseniz panige kapilmayin. 
  4. Karsimi kaliba dokun. Kalbin icerisine esit derecede yayilmasini saglayin. Yaklasik 10-13 dakika  keki pisirin. Kek cok ince olacagi icin fazla pisirmeyin. Rengi koyulasmasin.  Keki firindan cikarin ve sogumasi icin bir kenarda aliminyum folyoya sarili olarak bekletin. Pisirirken kek kalibini sicak su ile dolu bir tepsinin icerisinde firina koymayi unutmayin.
  5. Cheese kek karisimini hazirlarken firininizi acik birakin
Cikolatali sunger kek kalibi yapmak isterseniz ayni malzeme ve yapim teknigini kullanin. Ilave olarak 60-70  gram eritilmis ilik cikolatayi vanilyayi ekleme asamasinda kekinize ekleyin. Sutlu cikolata yerine koyu cikolata kullanin.

SHORTBREAD  TABAN

Eger zamaniniz varsa hamuru hazirladiktan sonra kalibiniza yerlestirmeden once yarim saat kadar buzdolabinizda bekletin.  Hamurla calismaniz daha kolay olacak.

Malzemeler

1 cup un
1 yemek kasigi ( tablespoon) nisasta
1 tutam tuz
1/2 cup yumusak  tuzsuz tereyagi 
1/3 cup seker
2 iri yumurta sarisi
1 tatli kasigi sivi vanilya

  1. Firininizi 350 F / 180 C ayarlayip kelepceli kalibinizi tereyagi ile yaglayin. Kalibinizin altini ve kenarlarini aliminyum folyo ile kaplayin.
  2. Kucuk bir kapta unu , tuzu ve nisastayi karistirin
  3. Bir kabin icerisinde terayagini ve sekeri mikserla yuksek derecede krema kivamina gelene kadar karistirin. Yumurta sarilarini ve vanilyayi ekleyin. Mikserin ayarini dusuk seviyeye getirip un karisimini ekleyin. Un tamamen karisinca elinizle  hamur toparlanincaya kadar yogurun. Zamaniniz varsa yarim saat hamurunuzu buzlabinda dinlendirin.
  4. Elinizi hafifce unlayin. Hamuru kek kalibinizin ortasindan baslayarak kenarlara dogru yerlestirin. Hamuru 3-4 santim kadar kalibinizin yan yuzeyine tasirin. Hamurun ceistli yerlerine catalla delikler acin. Delikler acmaniz hamurun piserken esit oranda kabarmasini saglayacak.
  5. 15 dakika pisirin . Kalibiniz cikarip sogumasi icin kenarda bekletin. Cheese kek karisiminizi hazirlarken firinizi acik birakin.

BROWNI KURABIYE TABANI

Degisik bir taban. Ne browni ne de kurabiye aslinda. Ikisinin arasi bir lezzet. Ozellikle cikolatali cheese  kekler icin cok uygun.  Yapiskan  kivamli bir hamur.  Kalibin icine yerlestirmeye baslamadan once elinizi unlamayi unutmayin.

Malzemeler

1 cup + 2 yemek kasigi un
1 tutam tuz
1/2 cup yumusak tereyagi
1/3 cup seker
1 iri yumurta saris
1 tatli kasigi sivi vanilya
3 yemek kasigi eritilmis koyu cikolata

  1. Firininizi 350 F / 180 C ye ayarlayin. Kelepceli kalibinizi tereyagi ile yaglayin ve aliminyum folyo ile kaplayin.
  2. Unu ve tuzu karistirin
  3. Karistirma kabinizin icinde tereyagi ve sekeri yuksek ayarli mikserla krema kivamini alincaya kadar karistirin. Yumurta sarisini vanilyayi ve eritilmis cikolatayi ekleyin. Mikserin hizini dusurun unu ekleyin. Un karisimin icinde yok olana ve hamur kivam alana kadar karistirin.
  4. Plastik spatula ile hamuru kalibin icine yerlestirin.  Unlu parmaklarinizla hamuru tabanin icine esit bir sekilde yayin. Kalibin kenarlarina tasirmayin.
  5. 15 dakika pisirin ve firindan cikarip sogumasi icin bekletin.

Biskuvi ile hazirlanan tabani ben onermedigim icin burada tarif belirtmiyorum. Eger biskuvili taban hazirlamakta israrci  iseniz internette bir cok tarife ulasabilmeniz mumkun....









2 yorum:

  1. Çok ayrıntılı ve çok faydalı bilgiler vermişsiniz ellerinize sağlık,ilk fırsatta görünümü muhteşem olan tariflerinizi deneyeceğim .Uzaklardan değişik tariflerinizi bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkur ederim Sevgili Fatma guzel sozlerin icin... Herhangi bir tarifi denerken sormak istedigin her hangi bir soru olursa lutfen sor. Elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.

    YanıtlaSil