21 Ekim 2012 Pazar

Cikolatali Vanilyali Mermer Cheesecake


Ilk mermer kekin yapimi 1800'li yillarin sonlarinda gerceklesmis. Bugun yapilana cok yakin. Vanilyali ve cukulatali karisimdan olusmus ama cikolatali kisma baharat yada uzum gibi ilaveler yapilmis. Yukaridaki resim aslinda bu kekin tam hakkini vermiyor...  Cheesecake gercekten lezzetli ama kalorisi bol bir kek. Ben ve esim tatliya karsi biraz zayif oldugumuzdan 2 adet cheesecake yapmak yerine kekin yarisini cikolatali yarisini da newyork usulu yapinca mermer kek kisminin sekli aslina cok uygun olmadi ama tadi konusunda ayni seyi soylemek mumkun degil.. Gercekten cok lezzetli idi.. 

Eger yazacagim tarifi tam olarak uygularsaniz tadinin yaninda goruntusude cok hos olacak bir cheesecake'niz olacak... Yakin bir zamanda yeniden deneyip olmasi gereken resmi bloga ekleyecegim.

Bu arada yenmeden kalan cheesecake'nizi ustu kapali bir sekilde buzlukta 1 ay boyunca saklayabilirsiniz.

1 adet cikolatali sunger kek ( tarifi ilk yazida )
4 adet 250 gr'lik krem peynir
1 2/3 kup seker
1/3 kup nisasta
1 tatli kasigi vanilya
3 irice yumurta
3/4 cup krema
180 gr dark -koyu cikolata

  • Firininizi herzamanki gibi 350 F / 180 C ye ayarlayin ve onceden isitin. Kek kalibinizin  icini tereyagi ile yaglayin ve dis kismini aliminyum folyo ile kaplayin. Kekinizi tarife uygun olarak hazirlayip pisirin. Kalibindan cikarmadan bir kenarda bekletin ve firininizin isisini acik birakin.
  • 1 paket peyniri, 1/3 kup sekeri ve nisastanin tamamini  dusuk ayarli mikserla yaklasik 3 dakika kadar krema kivamini  alana kadar cirpin. Kalan peynirleri tek tek her biri dolgu malzemesine  iyice karisana kadar ekleyin. 
  • Mikserin ayarini orta seviyeye getirin kalan 1 1/3 cup sekeri, ardindan vanilyayi ekleyin. Yumurtalari tek tek her biri peynirli karisimindan icinde yok olana kadar ekleyin. Kremayi da ekleyin. Bu asamadan sonra cok fazla karistirmayin.
  • Peynirli karisimi 2 ye ayirin. Birisi vanilyali olarak kalacak. Diger yarisina eritilmis cikolatayi ekleyip karistirin.
  • Vanilyali karisimin 1/3 unu kekinizin uzerine dokun. Uzerine cikolatali karisimin 1/3 unu ilave edin. Her seferinde vanilyali ve cikolatali karisim ust uste gelene kadan karisimi ilave edin. Ucu sivri ince bir bicakla karisimin icinde 8'ler cizin ama cok fazla olmasin. Hareketi cok fazla tekrarlarsaniz mermer kek gorunumu yerine acik renkli cikolatali cheesecakeniz olur. Tadinin cok farkli olacagini sanmiyorum ama goruntu olarak mermer kek gorunumu elde edemeyeceksiniz.
  • Kek kalibinizi su dolu tepsinin icerisinde 1 saat 15 dakika pisirin. Kekinizi firindan ve su dolu tepsinin icerisinden cikarip en az 2 saat boyunca oda sicakligina gelene kadar unutun. Oda sicakligina gelen kekinizi kalibindan cikarmadan uzerini plastik folyo ile kapatarak en az 4 saat mumkunse 1 gece boyunca buzdolabinda bekletin.
  • Servis yaparken uzerini istediginiz gibi susleyebilirsiniz. Isterseniz cikolatali sos esliginde servis yapabilirsiniz..


2 yorum:

  1. enteresan geldi..ilk fırsatta mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Cheesecake seviyorsaniz pisman olmayacagiz bir tarif.. Yapmadan once cheesecake yapimi hakkinda yazmis oldugum ilk yaziyi okuyun mutlaka. Isinize yarayacak minik tipler bulacaksiniz.Eger cukulata tutkunuz fazla ise son olarak yazdigim cikolatali sufle kekde hosunuza gidebilir. Tadi cheesecake benziyor.

    YanıtlaSil