25 Ekim 2012 Perşembe

Karidesli Kis ( Quiche )



Kis yapimi cok kolay ve kesinlikle zaman harcamaya degecek bir lezzet. Klasik Fransiz mutfagi olarak bilinse de aslinda Almanya'da ortacag zamanindan geldigi   bilinir.  Quiche ismi Almanca'dan "kushen" den geliyor. Anlami kek demek.. Ikinci dunya savasi siralarin da Ingiltere'de 1950'lerden sonra da Amerika'da populer olmus. Turkiye'de ne zamandan beri yapiliyor bilmiyorum.En bilineni Kis Lorraine.. 

Ic malzemesini degistirmek tamamen hayal gucunuze bagli. Istediginiz her turlu malzemeden kis yapmak mumkun. Sebzeli, tavuklu, mantarli, samon balikli, karidesli... 

Aslinda yapimi kolay ama biraz kalorisi yuksek, icine konulan kremadan dolayi. Kalorisini azaltmak icin krema olcusunu yari krema/ yari sut olarak degistirebilirsiniz. Ben bir dahaki denememde biraz yogurt eklemek istiyorum. Tadinini nasil etkiler bilmiyorum ama dener denemez post ederim.


  • Kis hamurunu yaptiktan sonra en az 30 dakika buzdolabinda dinlendirmek gerekiyor. Soguyan hamurla calismak daha kolay. 
  • Kirilgan bir hamur yapisi oldugu icin hamuru acarken tezgahin uzerine plastik folyo koyun ve onun uzerinde hamuru acin. Boylece hamuru actiktan sonra plastik folyo ile birlikte kolayca kaldiracak ve hamuru tart kalibina cok rahat yerlestireceksiniz.
  • Hamuru once bos olarak icine hicbirsey koymadan yaklasik 5-6 dakika pisirmek gerekiyor. Pisirirken hamurun kabarmasini onleyecek 2 yontem var. Ilki hamurun uzerine aliminyum folyo koyup icini fasulye ya da nohut gibi agirliklarla doldurup pisirmek. Ikinci yontem ise hamurun taban kismina catalla delikler acmak. Iki yontem de ise yariyor. Agirlik koyacaksaniz eger, koydugunuz fasulye ya da nohutu cope atmayin ve saklayin. Bir dahaki sefere yine kullanmaniz mumkun. 
  • Kis pistikten hemen sonra dilimlemeyin. Biraz bekleyin ilk sicakligi gecip kis kendine gelsin. 

Verecegim olculer orta boy bir tart kalibina gore. Alt kismi cikan tart kalibi kullanirsaniz kisi zedelemeden servis tabaginiza almaniz cok kolaylasir.



Kis hamuru

 
1 1/3 kap un                               
1 cay kasigi tuz
1 iri yumurta                                  
75 gr soguk tereyagi
Gerekirse 2-3 tatli kasigi soguk su.

Ic Malzemesi

4 tane dogranmis taze sogan
1/2 kap dogranmis sogan
1/2 (serit) kesilmis kirmizi biber
1,5 yemek kasigi tereyagi
2 yemek kasigi kapari cicegi
1.5 cay kasigi tuz
1.5 cay kasigi karabiber
1.5 cay kasigi tatli toz kirmizi biber
1 cay kasigi aci kirmizi biber
1 cay kasigi muskat
2 iri yumurta
150 gr krema (ben % 15 lik kullandim)
1 kap rendelenmis kasar peyniri
200 gr karides
8 tane cekirdeksiz siyah zeytin
10 tane kucuk domates yariya kesilmis.


  • Firininizi  425 F / 220 C / 7 ye ayarlayin ve isitin.
  •  Hamuru yapmak icin unu, tuzu , kucuk kupler halinde kesilmis soguk tereyagini karistirin. Yumurtayi ekleyin. Elinizde hamur toparlanana kadar yaklasik 3 dakika kadar  yogurun . Hamuru toparlamakta zorlanirsaniz her seferinde 1 tatli kasigi olmak uzere soguk su ekleyin. Plastik folyoya sarip yarim saat buzbolabinda dinlendirin.
  • Tezgahin uzerine plastik folyo serin. Hamuru plastigin uzerine yerlestirip uzerine yeniden plastik folyo koyun. Hamurunuz 2  plastik folyonun icinde kalsin. Boylece hamuru cok daha rahat acip, tart kalibiniza cok rahat yerlestireceksiniz
  • Merdane ya da parmaklarinizin yardimi ile hamuru kalibinizdan daha buyuk acin ve hamuru kaliba yerlestirin. Hamurun uzerine catal yardimi ile delikler acip 5-6 dakika pisirin. 
  • Soganlari ve biberi tereyaginda yumusayincaya kadar soteleyin. Baharatlari ve kapariyi ekleyin. Karidesleri ekleyip karistirin hemen ocaktan alip 10 dakika kadar sogumasi icin bekleyin. 
  • Hafif soguyan karidesli karisimi kabin icine orantili bir sekilde yerlestirin. Rendelenmis peyniri ilave edin.
  • Domatesleri ve zeytinleri yerlestirin.
  • Bir kabin icerisinde yumurtalari cirpin kremayi ekleyip karistirin. Bir kasik yardimi ile karideslerin uzerine dokun.
  • Firininizin orta gozunde ayni isida 15 dakika pisirin. Firin isinizi 350 F/ 180 C / 4 e dusurup 10-25 dakika daha pisirin. 
  • Pistiginden emin olmak icin keskin bir bicagi kisin ortasina batirin bicak temiz cikiyorsa kisiniz pismistir.
  • Isterseniz oda sicakliginda ya da sicak olarak dilimleyerek servis yapin.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder